Wikipedia kertoo: "Valvottaminen on ehkä kaikkein tehokkainta kidutusta, sillä se aiheuttaa paitsi fyysistä ja henkistä kärsimystä se myös heikentää uhrien harkintakykyä. Näin heidät saadaan helposti murtumaan henkisesti ja tunnustamaan tai kertomaan mitä tahansa. Kun ihmistä valvotetaan tarpeeksi kauan, vastustuskyky heikkenee ja yleisin kuolinsyy on jokin tulehdustauti."

Vanhempi lapseni nukkui yli 3 tuntia yhteen menoon ensimmäistä kertaa 3-vuotis syntymäpäivänsä jälkeen. Kävin kaikki mahdolliset ja mahdottomat keinot läpi kun yritin saada lapseni nukkumaan. Sitten kuin taikaiskusta yöt vain alkoivat sujumaan, niinkuin mitään ongelmaa ei olisi ikinä ollutkaan. Tässä vaiheessa kuopus oli vielä rintaruokinnassa ja meni vielä puolivuotta, ennenkuin sain nukkua kokonaisen yön.

Valvoin yhteensä 3,5 vuotta. Tästä ajasta ensimmäiset vajaat kaksi vuotta pärjäilin joten kuten kun nukuin aina kun lapsi nukkui. Kun olin viimeisilläni raskaana, lopetti esikoinen päiväunien nukkumisenkin. Siitä eteenpäin elämä oli yhtä helvettiä. Olin niin väsynyt etten kyennyt tekemään kuin välttämättömän. Oli saavutus, jos onnistuin kampaamaan hiukseni. Itkin matkat leikkipuistoon, kun lapset eivät nähneet kasvojani. Pyysin ja rukoilin miestäni vahtimaan lapsia edes hetken aikaa, jotta saisin nukkua. Tuona 3,5 vuoden aikana mies vahti lapsia alle 10 kertaa ja silloinkin ilo jäi lyhyeksi, kun mies herätti minut vaihtamaan vaippaa tai antamaan ruokaa lapsille.

Laihduin luurangonlaihaksi, kuljin vaatteissa mitä nyt sattui käteen osumaan. Olin kuin aave tyhjä katse silmissäni. Halusin vain kuolla. Surin lasteni puolesta, koska olin liian väsynyt iloitsemaan heistä. Pienet olisivat ansainneet parempaa.

Kun molemmat lapset alkoivat nukkumaan yönsä sain taas otteen elämästä. Pikkuhiljaa aloin jälleen huolehtimaan ulkonäöstänikin.

 - - -
Mies istuu sohvalla ja seuraa katseellaan puuhailuani. Kun kuljen ohi hän vetää minut syliini ja sanoo: "Kulta, olet kaunis. Rakastan sinua". Sanat viiltävät sieluani. Miksi et rakastanut minua silloin kun sinua eniten tarvitsin?