Perhe-elämä tarkoittaa minulle yhdessä tekemistä, jakamista, toisten huomioonottamista, yhteisiä iloja ja suruja. Joskus tarvitsee tehdä asioita, jotka eivät itselleen ole mieluisia mutta ilo syntyy siitä, että kaikilla on hyvä olla. Perheenjäsenten ikä, luonne ja terveydentila tulee ottaa huomioon niin, että jokainen voi tuntea itsensä tasapuolisesti kohdelluksi.

Entäpä sitten jos joku perheenjäsen on esimerkiksi vaikeasti allerginen? Syövätkö kaikki samaa ruokaa niin että se on valmistettu rajoitukset huomioon ottaen, vai onko järkevämpää tehdä allergiselle omat ruuat ja muulle perheelle toisenlaiset? Työtä on silloin tuplasti ja kenen vastuulla oikeastaan on, että jokainen saa jotain mieluista suuhunpantavaa?

Jospa “kiellettyjen” aineiden lista näyttää vaikkapa tällaiselta:
- ei tuoretta tomaattia
- ei paprikaa, sipulia eikä ruohosipulia
- ei porkkanaa, retiisiä, lanttua, naurista...
- ei parsaa, selleriä, purjoa, kaaleja
- ei papuja, herneitä tai maissia
- ei mitään sieniä
- ei mitään järvikalaa
- ei viljelty lohta, erityisesti kirjolohta vältettävä
- ei mitään valmiiksi paneroitua kalaa tai pakastetta, kuten seiti tai kalapuikot
- ei silakkapihvejä
- ei mitään äyriäisiä
- missään tapauksessa kukaan ei saa edes avata tonnikalapurkkia sisätiloissa
- kanaa (broileria) maksimissaan kerran kahdessa kuukaudessa
- porsasta maksimissaan kerran kuukaudessa
- ei mitään homejuustoja, tuorejuustoja tai vuohenjuustoja missään muodossa
- ei risottoja
- ei lihaperunasoselaatikkoa tai mitään muutakaan laatikkoa (poikkeuksena makaronilaatikko)
- ei mitään pastavuokaa (paitsi lasagnea), spaghetti ja muu irtopasta bolognese käy.
- ei nuudeleita
- ei mitään sosekeittoja
- perunat käyvät sellaisenaan, muusina tai röstiperunoina (uuniperunat eivät käy).
- ei pinaatti- veri- tai täytettyjä lettuja.
- ei eineksiä
- ei rahkaa tai kermaviiliä edes kastikkeissa
- leivässä tai sämpylöissä ei saa olla “sattumia”, eli myslileivät tms. eivät käy.
- ei siemeniä tai pähkinää
- ei lauantaimakkaraa, HK sinistä tai muita makkaroita, joissa lihaprosentti on alle 70
- leikkeleet käyvät vain tietyn merkkisinä

Otetaan jäljelle jäävät vaihtoehdot + yksi kädetön kokki ja perheen ruokalista näyttää tällaiselta: jauhelihapullat, -mureke, - pihvit, -keitto, -makaronilaatikko, -kastike, lasagne, suikalelihakastike, pihvit tai paisti, paistettu merikala ilman kastiketta. Lisukkeena perunat, pasta tai riisi. Kastikkeena ruskea- tai pippurikastike. Aika ankeaa on...

Ja entäpä jos kyseessä ei olekkaan allergia vaan se, että tomaatti tuntuu ällöttävältä suussa, toi on pahaa, kerran maistoin enkä tykännyt, en syö sieniä, en syö roskakalaa, se haisee hirveälle jne.

Kun oltiin oltu muutama vuosi yhdessä, lopetin ruuan valmistamisen kotona täysin. Lasten takia on ollut pakko aloittaa uudelleen, mutta edelleen mies päättää mitä meillä saa syödä. Ja ennenkuin joku kommentoi, että anna äijän itse huolehtia syömisistään niin muistutan – jos olisin kykenevä laittamaan hänelle hanttiin ja käymään vastustamisesta seuraavaa psykologista sodankäyntiä loputtomiin, ei minulla olisi koko tätä ongelmaa. Mieskin olisi todennäköisesti häipynyt jo aikapäivää sitten.